TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE Truskawki są samym z bliskich owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE
Nie właśnie świetnie smakują, ale jeszcze są zbawienny wpływ na polskie zdrowie. Niektóre z korzyści jakie daje jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
mają działanie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety owoce te potrafią być ponad szkodliwe.
Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to tradycyjne źródło witaminy C (silniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek spotyka się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wchodzą na skórę, włosy i paznokcie), magnez (płaci za sprawne działanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i pomaga pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają intensywny czerwony kolor).
Truskawki więc w 90% woda, wśród której owoce mają dużo błonnika, cukrów i białka. Są bardzo mało kalorii – 100 g racja to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we naturze
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we naturze. Wadę ta występuje z ochronnego działania produktów na plan krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie ale przed chorobami układu krążenia, ale także zmianami poziomu cukru we natur.
2. Zabezpieczają przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, jaki zajmuje życie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stabilnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa także na postęp wartości antyoksydantów we naturze, tym samym wzmacnia system odpornościowy. Czynniki te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału oraz nowych chorób układu krążenia, chronią przed chorobami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wchodzą na pracowanie i pracę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co wpływa, że oczyszczają swój układ z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i poprawia procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują swoją skórę
Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima przydatny stanowi w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale też trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki temu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają przenoszeniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), i pełnej porcje witaminy C, ułatwia rozumienie tego tematu. Dlatego chwali się wegetarianom także kobietom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu możnych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z wyników roślinnych wynosi jedynie kilka procent).
9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV
Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewnie to żyć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole przebiegające w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwadze i przekonywania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co stanowi głównie obowiązujące w zachowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ POMOC I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą powodować nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia może istnieć szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą powodować się do tworzenia reakcji alergicznych i tworzyć bóle głowy. Istotne jest, by przyciągać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą powodować uczulenia.
Niektórzy mogą posiadać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie wyróżnia się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na ogromną ich ilość w zyskach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki owoców mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wykorzystuje się ich kosztowania osobom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo jasne a niezwykle średnie w bliskim regionu, sezon rozpoczyna się pod koniec maja i żyje przez wszystek czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo zastosować w kuchni na duże sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy przetworów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa